Εξοικονομώ – Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι [Ενημέρωση 8/8/2020]

/, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/Εξοικονομώ – Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι [Ενημέρωση 8/8/2020]

Εξοικονομώ – Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι [Ενημέρωση 8/8/2020]

Εξοικονομώ – Αυτονομώ

για ένα Έξυπνο Σπίτι!

Τ

ο νέο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι”, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του “Εξοικονόμηση Κατ Οίκον” ανακοινώθηκε με ημερομηνία έναρξης υποδοχής των αιτήσεων τον Νοέμβριο του 2020! Ο συνολικός προϋπολογισμός έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο και ανέρχεται στα 850 εκατ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία νέα δράση η οποία από το 2021 θα είναι μονίμως ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών κάθε χρόνο!

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί απλά την αρχή μιας σειράς νέων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης στα πλαίσια του Renovation Wave, του Κύματος Ανακαινίσεων Κτιριων, το οποίο θα εξειδικεύσει η Κομισιόν το φθινόπωρο.

Στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Έξυπνα Σπίτια” προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά 3 κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών, με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς, που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).
 2. Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).
 3. Διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων, με έμφαση στη συνιστώσα της αυτονόμησης.
 4. Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και με νέες επιλέξιμες προς ενίσχυση παρεμβάσεις! Στις ήδη επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, για παράδειγμα, αντικατάσταση κουφωμάτων αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, θερμομόνωση κελύφους, κ.λπ., τώρα προστίθενται νέες επιλέξιμες κατηγορίες για στοχευμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις (Smart Home) επιπλέον του ορίου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης:

 1. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)
 2. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ-φωτοβολταϊκά
 3. Ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
 4. Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)

Οι αιτήσεις ανά Περιφέρεια θα υποβάλλονται με το εξής πρόγραμμα:

Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 02.11.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 04.11.2020

Δυτικής Μακεδονίας: 09.11.2020

Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020

Θεσσαλίας: 16.11.2020

Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020

Αττικής: 23.11.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020

Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020

Πολυκατοικίες: 03.12.2020

Στο παρακάτω infographic παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία ΠΡΙΝ την υποβολή της αίτησης! Πατήστε για να το κατεβάσετε δωρεάν! Εξοικονομώ Αυτονομώ Infographic

Πιο αναλυτικά: σε δέκα απαριθμούνται οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε σχέση με τις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και είναι και αυτές που μεταξύ άλλων πολλαπλασιάζουν το ύψος της επιδότησης που μπορεί να εισπράξει ο δικαιούχος για να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του.

Έστω, ότι ένας ιδιοκτήτης παρουσιάσει το ανώτατο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού που είναι οι 50.000 ευρώ και υποτεθεί ότι ανήκει στην εισοδηματική κατηγορία με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης του 65% συν 20% τα μπόνους (covid-19 και ενεργειακό) τότε θα δικαιούται το ποσό των 42.500 ευρώ. Στο προηγούμενο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανερχόταν στα 17.500 ευρώ (στα 25.000 ευρώ ήταν ο υψηλότερος επιλέξιμος προϋπολογισμός δαπανών και στο 70% το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης αν ο δικαιούχος είχε και δύο παιδιά). Στο νέο πρόγραμμα, αν ένας ιδιοκτήτης κατοικίας ανήκει στην υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία τότε επιδοτείται για το 35% των δαπανών. Κι αν συνυπολογιστούν και τα δύο μπόνους συνολικού ύψους 20% τότε ανεβαίνει στο 55%. Άρα το ποσό της ενίσχυσης επί των 50.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 27.500 ευρώ.

Οι 10 αλλαγές είναι:
1. Η απλοποίηση των εισοδηματικών κατηγοριών με διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.
Τα παραδείγματα των αλλαγών τα είδαμε πιο πάνω.

2. Ελάχιστη ενεργειακή απαίτηση-στόχος του νέου προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα καθιερώνεται η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες. Η προϋπόθεση αυτή ανεβάζει τις δαπάνες, αλλά τα ποσά της επιδότησης είναι αυξημένα.

3Αύξηση βασικού ποσοστού επιχορήγησης.

Αυτό επιτυγχάνεται με τα τρία premium:

 • Ενεργειακό premium για κατηγορίες Η και Ζ αναβάθμιση σε κατηγορία τουλάχιστον Β: +10%
 • COVID-19 premium για τα έτη 2020 – 2021: +10%
 • ειδική προσαύξηση +10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης

4. Αίρεται ο περιορισμός μιας αίτησης ανά ωφελούμενο

Όπως ανακοινώθηκε ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί την επιδότηση περισσοτέρων των μίας κατοικίας με τον επιλέξιμο προϋπολογισμό των δαπανών να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

5. Επιλέξιμες κατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Γ και κάτω.

Στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν η κατηγορία Δ.

6. Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη KWh.

7. Ανώτατος συνολικά επιλέξιμος προϋπολογισμός (ενεργειακές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις αυτονόμησης) 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου

8. Νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις

 • Παρεμβάσεις Ενεργειακής αυτονομίας
 • Παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (Smart Home)
 • Επιλέξιμες Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις (Πολυκατοικίες)

9. Ελάχιστος ενεργειακός στόχος αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες

10. Κίνητρα για πολυκατοικίες

Προβλέπεται διακριτός προϋπολογισμός και διαφορετική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (από 3 Δεκεμβρίου) και δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα:

 • Αίτηση Πολυκατοικίας τύπου Α: Κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα
 • Αίτηση Πολυκατοικίας τύπου Β: Μόνο Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις

Επίσης δίνεται οριζόντια σε όλους τους ιδιοκτήτες βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος το οποίο προσαυξάνεται με 10% για τα έτη 2020 – 2021 (COVID-19 premium) ενώ προβλέπεται Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, με ειδική προσαύξηση +10% στο βασικό ποσοστό επιχ/σης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Επιπλέον δίνεται ενεργειακό premium στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α 10% όταν οι παρεμβάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης (αναβάθμιση κτιρίου από Ζ/Η ενεργειακή κατηγορία σε τουλάχιστον Β).

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα οφέλη του προγράμματος είναι πολλά και σημαντικά! Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας θα οδηγήσει άμεσα σε:

 1. εξοικονομηση ενέργειας άρα μείωση των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού,
 2. βελτίωση της ποιότητας ζωής,
 3. πολύ μικρό κόστος εργασιών, δεδομένου του σημαντικού ποσοστού επιδότησης,
 4. αύξηση της αξίας του ακινήτου σας,
 5. προστασία του περιβάλλοντος!

Πηγές: Παρουσίαση του Προγράμματος από τον υπουργό την οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εδώ παρουσιαση εξοικονομω και b2green.

Γιατί να μας επιλέξετε

Το γραφείο μας διεκπεραίωσε επιτυχώς πλήθος αιτήσεων σε Αιτωλοακαρνανία και Αττική. Αφιερώσαμε χιλιάδες ώρες:

 • στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πελατών μας,
 • στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών,
 • στην ετοιμασία φακέλων
 • στην απευθείας επικοινωνία με το Υπουργείο για την επίλυση ασαφειών. Υπήρξαν μάλιστα αρκετές φορές που προβλέψαμε ασάφειες του Οδηγού Προγράμματος και ενημερώσαμε εγκαίρως τους ωφελούμενους που μας εμπιστεύθηκαν πολύ πριν εκδοθούν οι αντίστοιχες διευκρινιστικές οδηγίες από το Υπουργείο.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 26410 21586 και στο 6936151706 ή στείλτε μας τα στοιχεία σας εδώ προκειμένου να ορίσουμε ραντεβού και να σας προετοιμάσουμε σωστά για την ένταξή σας στον νέο κύκλο του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020!

Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

By | 2020-08-09T18:51:03+03:00 1 Αυγούστου, 2020|ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι [Ενημέρωση 8/8/2020]
Η Μαρία Β. Καλφούντζου είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, απόφοιτη του Τμήματος "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών" της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.